- Kawa Americano – Kawa z ekspresu przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącej wody aby rozcieńczyć porcję ale zachować smak kawy z ekspresu
- Bicerin – tradycyjny ciepły napój pochodzący z Turynu składający się z kawy espresso, czekolady i śmietanki; podawany w małym okrągłym kieliszku.
- Cafe Allange – mocny napar czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody (Francja).
- Cafe Au Lait – kawa z mlekiem.
- Cafe brule – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy.
- Cafe brulot – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku.
- Cafe con leche – tzw. “meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.
- Cafe corretto – czarna kawa z dodatkiem likieru (różne smaki), podawana w szklaneczce.
- Café Creme – Kawa normalnej mocy z warstewką śmietanki jak w espresso.
- Café Frappé – Mocna kawa (1/2) zmiksowana z lodami (1/2).
- Cafe filtre – kawa parzona na sposób amerykański, w różnych filtrach.
- Cafe fredolo – mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklance.
- Caffe Latte – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2). kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się przez dodanie do mleka o temp. ok. 70°C świeżo zaparzonego espresso.
- Cappuccino– espresso (1/3) z mlekiem gotowanym na parze (1/3) i z mlekiem spienionym (1/3).
- Cafe serve – bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano.
- Cafe shakeratano – kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.
- Cafe valdostano – czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Tradycyjnie podaje się ją narciarzom w Val d´Asta.
- Demitasse – francuskie określenie “małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100ml
- Ellinikos - (o ellinikos kafes, ο ελληνικος καφες) - kawa po grecku.
Odmiana kawy po turecku, pijana w Grecji. Kawa po turecku nazywana jest w Grecji kawą po grecku ze względów politycznych.
- Espresso doppio – to podwójna ilość espresso.
- Espresso cafe mocha – napój w którego skład wchodzą: mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane aby każdy tworzył wyrażną warstwę.
- Espresso Con Panna – porcja espresso z górką ubitej śmietany na wierzchu.
- Espresso macchiato – espresso z dodatkiem “kropelki” mleka. Kawiarnie zwykle traktują tą kawę jako napój mleczny.
- Espresso ristrett – gęste, aromatyczne spresso uzyskiwane przez wcześniejsze wylączenie ekspresu ciśnieniowego. tradycyjnie jest to poranna kawa.
- Espresso roasts – kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.
- Espresso romano – espresso z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytrynowej (cytrynę można zastąpić pomaranczą).
- Flavoured Latte – około 350 ml kawy latte z 30 ml aromatu (wiśniowego, waniliowego itp.). Porcje mogą być różnej wielkości.
- Kawa po irlandzku - Irish coffee, Caife Gaelach (Kawa po irlandzku) - popularny napój sporządzany z kawy, whiskey i bitej śmietany.
- Kapuziner – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.
- Kawa (Grosser)Brauner – z mlekiem, większa filiżanka nazywana jest Grosser.
- Latte macchiatto – porcja kawy espresso wlana do szklanki mleka zagotowanego na parze.
- Latteccino – Coś pośredniego między latte i cappuccino.
- Macchiato – pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.
- Mocha – kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym: kawa (1/3) parzona bezpośrednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao (1/3).
- Romano – pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny.
- Schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną.
- Wiener melange – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem(1/2) i z czekoladą.
Przepisy:
Uwaga przepisy na kawę z alkoholem!!)
Kawa wiśniowo - czekoladowa
Kawa wiśniowo - czekoladowa |
25 ml likieru wiśniowego
70 ml Gorącej czekolady
40 ml Mleka
Bita śmietana wg uznania
Wlewamy kawę, gorącą czekoladę i mleko do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Dodajemy likier wiśniowy i dekorujemy całość bitą śmietaną oraz wisienką koktajlową.
Kawa jamaica
2 filiżanki mocnej gorącej kawy
filiżanka bitej śmietanki
60 ml likieru Kahlua
60 ml ciemnego rumu
gałka muszkatołowa
Wymieszać likier z rumem, mieszankę alkoholi wlać do kubków z kawą, zamieszać. Na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać gałką muszkatołową.
Cafe royale
0,2 l wrzątku
2 łyżki drobno zmielonej kawy
0,1 l brandy
1 łyżeczka brązowego cukru
Zaparzyć kawę, wsypać cukier do kubka a następnie wlać zaparzenie kawy. Zamieszać aż cukier się rozpuści i wlać rozgrzaną brandy.
Kawa po irlandzku
Kawa po irlandzku |
0,9 l wrzątku
0,25 l ubitej śmietanki
2 łyżki drobnego kandyzu
240 ml irlandzkiej whisky
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do schłodzonej miski wlać śmietankę, dodać kandyz i wanilię a następnie ubić na sztywną pianę. Do 6 szklanek do whisky wlać po 40 ml alkoholu i wsypać po łyżeczce brązowego cukru a następnie wlać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę.
Kawa po włosku
100 ml likieru amaretto
1 miarka lodów kawowych
2 łyżki drobno zmielonej kawy
250 ml wrzątku
szczypta sproszkowanej kolendry
Do kubków nalać likier i dodać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć lody i posypać kolendrą.
Cafe flambe
2 łyżki drobno zmielonej kawy
0,3 l wrzątku
2 kostki brązowego cukru
2 łyżeczki brandy
Kostki cukru nasączyć alkoholem i położyć na łyżeczce na krawędzi filiżanki z mocno zaparzoną kawą oraz podpalić. Kiedy cukier przestanie się palić resztę dodać do kawy.
Kawa po Saudyjsku
Kawa po Saudyjsku |
2 miarki brandy
10 całych goździków
kawałek skórki cytrynowej (1×2 cm)
kawałek skórki pomarańczowej (2×5 cm)
0.3 l gorącej bardzo mocnej świeżo zaparzonej kawy
Cukier, brandy, goździki i skórki cytrusowe wymieszać w rondelku wstawionym do gorącej kąpieli. Ogrzane szklanki napełnić do 2/3 gorącą kawą, dodać wcześniej przygotowaną mieszankę i zamieszać. Napój podpalić i podawać. Płomień można ugasić przykrywając szklanki serwetką lub poczekać aż alkohol się wypali.
Kawa brulot
8 goździków
120 ml koniaku
0,5 l wrzątku
8 łyżek drobno zmielonej kawy
2 łyżki syropu czekoladowego
8 kawałków cynamonu (1cm)
kawałek skórki cytrynowej (2×2 cm)
kawałek skórki pomarańczowej (5×2 cm)
Do 0,3L gotującej się wody dodać:
goździki, syropu czekoladowego, cynamon, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową. Całość gotować 2 minuty powoli mieszając. Zaparzyć mocną kawę, po 5 minutach przecedzić i trzymać w cieple. Do korzennej mieszaniny wlać koniak, podpalić go i delikatnie mieszać. Kiedy płomień zgaśnie wlać kawę, przykryć całość na chwilę. Podawać w dobrze nagrzanych filiżankach.
Kawa po meksykańsku
Kawa po meksykańsku |
3 łyżeczki barowe Syropu cukrowego
150 ml kawy czarnej
2 szczypty kardamonu
Do wygrzanej szklanki typu toddy wsypujemy zmielony kardamon, dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Na wierzch napoju możemy wg upodobania wrzucić kilka całych ziaren kardamonu.
Kawa płonąca
40 ml espresso
25 ml tequili
70 ml gorącej czekolady
Bita śmietana wg uznania
Wlewamy kawę i gorącą czekoladę do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i dekorujemy ziarnami kawy.
Kawa Chińska
Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki (kwaśny – żywioł drzewa; gorzki – ognia; słodki – ziemi; ostry – metalu i słony – wody). W kawowym naparze najważniejsze jest jednak połączenie cynamonu i imbiru, które przeciwdziała przeziębieniom oraz podanie naparu w odpowiedniej porcelanowej filiżance, która uwolni pełnię kawowego aromatu.
• kawa sypana (3 łyżeczki)
• łyżeczka miodu
• szczypta cynamonu
• odrobina imbiru
• kilka goździków
Płyn podgrzewamy, by kiedy pojawi się pierwsza piana – powoli dosypać kawę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kawie jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie powoli dodajemy kolejno: miód, cynamon. Po chwili dorzucamy imbir i goździki. Kawa z wszystkimi przyprawami powinna się pogotować co najmniej minutę. Następnie powoli wlewamy kawę, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. By uzyskać pełnię kawowego aromatu serwujemy kawę w porcelanowych filiżankach o krągłych kształtach, z rozchylającymi się ku górze brzegami.
• kawa sypana (3 łyżeczki)
• łyżeczka miodu
• szczypta cynamonu
• odrobina imbiru
• kilka goździków
Płyn podgrzewamy, by kiedy pojawi się pierwsza piana – powoli dosypać kawę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kawie jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie powoli dodajemy kolejno: miód, cynamon. Po chwili dorzucamy imbir i goździki. Kawa z wszystkimi przyprawami powinna się pogotować co najmniej minutę. Następnie powoli wlewamy kawę, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. By uzyskać pełnię kawowego aromatu serwujemy kawę w porcelanowych filiżankach o krągłych kształtach, z rozchylającymi się ku górze brzegami.
ristretto.pl, poradopedia.pl, niam.pl - przepisy, eioba.pl - przepisy, Photo - Ziarna kawy przez Petr Kratochvil , Photo - Kawa miłość przez Petr Kratochvil,
Photo - Cup of Coffee przez Petr Kratochvil, Espresso(autor, CC-BY-SA 3.0 ) Zdjecie Mark Prince Flickr,
0 komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się post? A może chcesz coś dodać?
Zapraszam Cię do napisania komentarza 😉
✔ Napisz komentarz:
(konto google, dodając link do własnej strony lub wybierając z paska opcję: Anonimowy.
Dopisz swój nick, wtedy będę wiedziała do kogo się zwracam 😊
✔ Komentarze są moderowane (wyświetlą się po zatwierdzeniu)